Goooooooooool!!! El narrar els esports a la ràdio i/o televisió: informar i/o emocionar?

 

Celebra, emociona’t, crida! Però sobretot: control i professionalitat

“S’escolta? Em sentiu? Provant… Provant…”. Així han començat els experts dels micròfons la taula rodona d’aquesta tarda a causa d’un petit problema amb els altaveus.

Bernat Soler, Arseni Cañada i Josep Lluís Merlos, experts de futbol, bàsquet i F1 respectivament, expliquen experiències i donen consells sobre les retransmissions en el món de l’esport, amb l’ajuda del professor de la casa Daniel Martí.

El tema d’avui és la informació i les emocions en el món de la retransmissió.

Els tres comentaristes han destacat que l’esport sense emoció no s’entén. L’han comparat amb la vida, ja que aquesta mateixa és passió. L’espectador necessita estar emocionat i el narrador ho ha de fer possible, amb control de la situació en tot moment i sempre amb professionalitat i subjectivitat.

La feina és bastant difícil, cadascú té les seves emocions i les aplica de diferent manera, és una feina molt criticada. El que és essencial és saber quan s’ha d’estar tranquil, sobretot en els esdeveniments importants, i no deixar-se emportar pels nervis, ja que en aquestes ocasions els espectadors estan molt excitats. S’ha de controlar el partit en tot moment, intentar fer que sempre tingui emoció, sense exagerar-la i s’ha d’intentar dir coses que pensen els espectadors, és a dir, tenir una certa empatia amb qui està escoltant arribant fins i tot a un punt dramàtic.

Arseni Cañada remarcava amb insistència que qui no té passió no serveix per retransmetre, i llegia el logotip de la cadena en que treballa: “TVE, pasión por el deporte”.

Com en tota taula rodona, els tres convidats han explicat experiències viscudes en aquest món de l’esport, i tots coincidien en que després de narrar partits i partits, després d’arrossegar anys d’experiència acumulada, es segueixen posant nerviosos i s’emocionen amb esdeveniments importants com comentava el propi Bernat fent referència a l’últim partit a Old Trafford emès a TV3, Arseni en el darrer Barça Madrid de Copa del Rei de bàsquet i en Josep Lluís en les curses de final de Mundial.

Per últim, han explicat la dificultat que es pot tenir a vegades per amagar els colors del teu equip, així com les crítiques rebudes pels espectadors. La resposta és ben senzilla, és impossible agradar a tothom. El comentarista, com l’àrbitre o l’entrenador, està sotmès a certs comentaris despectius i ha d’obviar-los i fer la seva feina imparcialment.

L’emoció i la passió són l’essència de la retransmissió.

Per Oriol Díez

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s